Καλλιτέχνες εξ Αιγύπτου Β μέρος
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αιγυπτιωτών τιμά τα παιδιά του. Ηθοποιούς , Σκηνοθέτες, Τραγουδιστές , Συγγραφείς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο. Reportage: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης
Έλληνες Καλλιτέχνες
εξ Αιγύπτου Β μέρος
ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια (1941) όπου τελείωσε και το γυμνάσιο. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (R.A.D.A).
Ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα δίπλα στον Δημήτρη Ροντήρη. Γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο παίζοντας στα μεγαλύτερα θέατρα, Ηλέκτρα (Ορέστης) και Μήδεια (Αιγέας) 1965-66. Από το 1967 συνεργάζεται με τους περισσότερους θιάσους παίζοντας ελληνικά και ξένα έργα.
«Μαρία του Οκτώβρη» «Φράνκυ» («Βασίλισσα Αμαλία,«Άγνωστος δολοφόνος», «Στη σκιά της Εβίνας» «Νυχτερινή Επίσκεψη»«Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρεν» κ.α.
Στον Κινηματογράφο σε 15 Ελληνικές ταινίες «201 καναρίνια» «Τετράγωνο» «Δάφνις και Χλόη 66» «Μία γυναίκα μία αγάπη μία ζωή» «Άγνωστoς εκείνης της νύχτας» «Θαυματοποιός» κ.α Ξένες ταινίες «Χαμένη Κυρία» «Καβαλάρηδες του ουρανού» «Μια γυναίκα στο παράθυρο κ.α.
Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στο «Θέατρο της Δευτέρας» της ΕΡΤ. «Όλα τα παιδιά του θεού έχουν φτερά» , «Νυχτερινή επίσκεψη» «Μια νύχτα έξω» «Μια του κλέφτη δυο του κλέφτη» «Γαμήλιο εμβατήριο» ),
Επίσης όλα αυτά τα χρόνια λαμβάνει μέρος σε σειρές της τηλεόρασης. «Γειτονιά» ( «Στησιχόρου 13» «Ταξίδι» «Λάμψη» Κ.α. Πρόσφατα πρωταγωνίστησε «Στα φτερά του έρωτα» της Κυπριακής Τηλεόρασης (ΡΙΚ). Αφηγητής σε πολλά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ μ Παλιότερα παρουσίαζε τηλεοπτικά παιχνίδια.
Με το ραδιόφωνο οι σχέσεις είναι άριστες. Παλαιότερα σε θεατρικά έργα και αργότερα σαν παρουσιαστής - παραγωγός ΕΡΤ και Jeronymo Grooνy .
Διδάσκει «Θεατρική Αγωγή» στο Κεντρικό Ωδείο. Την περίοδο (1990-1996) ήταν πολιτιστικός εκπρόσωπος του Δήμου Βριλησσίων και από το 2003 έφορος για τα πολιτιστικά του Δήμου.
Μιλάει Αγγλικά Γαλλικά, Αραβικά.
Η Θεατρίνα σε απόδοση Μάριου Πλωρίτη* *Πρωταγωνιστεί η Μαίρη Αρώνη* *Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται Κώστας Καγξίδης, Τέλης Ζώτος, Χρήστος Πάρλας, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Τάκης Βουλαλάς, Μαρία Κωνσταντάρου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Ελένη Ράντου* *Σκηνοθεσία Στέλιος Παπαδάκης*
Ζωρζ Μουστακί
Ο Ζωρζ Μουστακί γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και πέθανε στη Νίκαια. Οι γονείς του ονομάζονταν Νεσίμ και Σάρα και κατάγονταν από την Κέρκυρα. Στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια είχαν ένα βιβλιοπωλείο και έρχονταν σε επαφή με πολλές κουλτούρες. Στο σπίτι μιλούσαν κατά κανόνα ιταλικά, αλλά στους δρόμους με τα άλλα παιδιά μιλούσε αραβικά. Οι γονείς του έδωσαν στον μικρό Μουστακί και στις αδελφές του γαλλική παιδεία, βάζοντάς τον σε γαλλικό σχολείο. Όμως, δεν απαρνήθηκε τις ελληνικές ρίζες του αν και δεν έμαθε τη γλώσσα. Ο ίδιος λέει για την καταγωγή του σε συνέντευξή του:
«Έχω γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια και έτσι έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι ελληνικό έφεραν και έσπειραν οι Πτολεμαίοι στη γενέτειρά μου. Είμαι Έλληνας από πατέρα, μητέρα και παππού, με ρίζες στη Μικρά Ασία, τα Ιωάννινα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Η Αλεξάνδρεια, αν και μου χάρισε τον κοσμοπολιτισμό των Πτολεμαίων, με απομάκρυνε από την ελληνικότητά μου. Η Αίγυπτος ζούσε τότε σ' ένα κοσμοπολίτικο, πολύγλωσσο παζάρι. Οι άνθρωποι επικοινωνούσαν σε πολλές γλώσσες - αραβικά, αγγλικά, γαλλικά. Η Αλεξάνδρεια με άνοιξε στον κόσμο... Οι πρόγονοί μου μιλούσαν όλοι ελληνικά. Η θεία μου η Ροζάντι μέχρι τα πέντε χρόνια της αρνιόταν να μιλήσει, έως τη μέρα που ήρθαν στο σπίτι συγγενείς από την Ιταλία. Από τότε, η θεία άρχισε να μιλάει, αλλά μόνο στα ιταλικά. Έτσι, εξαιτίας της επιλεκτικής αλαλίας της θείας μου, τα ελληνικά απαγορεύτηκαν στην οικογένειά μου και η γλώσσα του Δάντη έγινε η μητρική μου γλώσσα.» [1]
Το 1951 πήγε στο Παρίσι και εντυπωσιάστηκε από τον τραγουδοποιό Ζωρζ Μπρασέν (Georges Brassens) σε τέτοιο βαθμό ώστε άλλαξε το όνομά του από «Γιουσέφ» σε «Ζωρζ». Ο Μουστακί παντρεύτηκε πολύ νέος, σε ηλικία 20 ετών, και έχει μια μεγάλη οικογένεια, μέλη της οποίας ζουν σε Γαλλία, Ισραήλ, Βραζιλία και Βενεζουέλα.
Ο Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες: γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά. Τα εκατοντάδες τραγούδια του έχουν ρομαντικό ύφος και οι στίχοι του είναι ποιητικοί. Οι μελωδίες του είναι απλές και εύκολα αφομοιώσιμες από το κοινό.
Εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως η Εντίθ Πιάφ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΕΡΗΣ
Ο Πάνος Κατέρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Σε ηλικία 18 ετών ήρθε στην Αθήνα όπου σπούδασε υποκριτική, σενάριο και σκηνοθεσία στην Ανωτάτη Σχολή Κινηματογράφου και Θεάτρου, καθώς και εσωτερική διακόσμηση - ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Δοξιάδη.
Μετά από τη βράβευση της πρώτης του ταινίας " Το Τετράγωνο " στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ( Α' βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, Α' βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού, Α' βραβείο κριτικών) , ξεκίνησε μιά πολλά υποσχόμενη κινηματογραφική σταδιοδρομία με πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Αργότερα έζησε επί επτά χρόνια στον Καναδά, όπου έπαιξε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εκπομπές στη γαλλική και αγγλική γλώσσα, που μιλά άπταιστα
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, αφιερώθηκε κυρίως στο θέατρο, συμμετέχοντας σε διάφορους ποιοτικούς θιάσους. Επίσης έλαβε μέρος σε τηλεοπτικές σειρές και επιμελήθηκε / παρουσίασε τηλεοπτικές εκπομπές - αφιερώματα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο.
Από το 1991 εκλέγεται συνεχώς ως υπεύθυνος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο ΣΑΑΣΑ (Σύνδεσμος
Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας)
Έχει διδάξει επί σειρά ετών "ψυχαγωγία " στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και σε διάφορα ΤΕΙ.
Βραβεία
Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης΄
Βραβείο κριτικών καλύτερης ταινίας. Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Βραβείο σεναρίου-σκηνοθεσίας για ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Η Ανοιξη» από την Ευρωπαική Ενωση.
Βραβείο της UNESCO για την σκηνοθεσία και ερμηνεία στο «Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι»
ΕΝΑ απόσπασμα απο το ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΥ
Βαρβάρα Κυρίτση
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΔΑΣΚΑΛΑ ΘΕΑΤΡΟΥ (ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ)
ΣΠΟΥΔΕΣ: ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ .
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΛΑ
ΘΕΑΤΡΟ
- «ΜΗΔΕΙΑ» ΕΥΡΙΠΙΔΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΄79-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΘΙΑΣΟΣ ΕΛΣΑΣ ΒΕΡΓΗ (ΧΟΡΟΣ).
- «ΘΕΟΦΑΝΩ»Α.ΤΕΡΖΑΚΗ,ΛΥΚΑΒΗΤΟΣ ΄80- ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΘΙΑΣΟΣ ΕΛΣΑ ΒΕΡΓΗ (ΚΟΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ).
- «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ» ΕΥΡΙΠΙΔΗ,ΗΡΩΔΕΙΟ ΄81- ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΘΙΑΣΟΣ ΕΛΣΑ ΒΕΡΓΗ (ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΧΟΡΟΥ).
- «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» ΕΥΡΙΠΙΔΗ,ΗΡΩΔΕΙΟ ΄82- ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΘΙΑΣΟΣ ΕΛΣΑ ΒΕΡΓΗ (ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΧΟΡΟΥ).
- «ΥΠΑΤΙΑ» ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΥΚΑΒΗΤΟΣ ΄83- ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΘΙΑΣΟΣ ΕΛΣΑ ΒΕΡΓΗ (ΝΕΑΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΠΑΝΤΟΜΙΜΟΣ)
- «ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑΤΑΛΙ» ΒΕΡΜΕΙΓ , ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΄84, ΘΙΑΣΟΣ ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΟΥΣΑΚΗΣ (ΖΙΖΕΛ).
- «ΣΤΕΛΛΑ ΒΙΟΛΑΝΤΗ» ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΚΗΝ. Γ. ΤΣΑΡΟΥΧΗ, ΚΑΛΟΚ. ΄89, ΘΙΑΣΟΣ ΑΘΜΟΝΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ (ΑΣΗΜΙΝΑ).
- «Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΜΑΪΜΟΥΣ» ΑΓΓ. ΒΟΓΑΣΑΡΗ, ΘΕΑΤΡΟ ΠΥΛΗ, ΧΕΙΜ. ΄90,ΘΙΑΣΟΣ ΑΛΙΚΗΣ ΠΟΛ ΝΟΡ (ΡΟΛΟΣ ΚΟΡΗΣ).
- «ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ» ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ, ΚΑΛΟΚ. ΄99, ΘΙΑΣΟΣ ΑΘΜΟΝΙΟ-ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ (ΔΟΝΑ ΛΟΥΚΡΕΤΣΙΑ).
- «ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΘ'ΟΔΟΝ» ΑΓΓΕΛΑΚΗ, ΧΕΙΜ.2000, ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑΣΤΡΟΝ -ΜΙΛΛΑΣ, Γ. ΛΙΒΑΝΟΣ (ΡΟΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ).κ.πα
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
- «Ο ΤΑΞΙΤΖΗΣ» ΟΜΗΡΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ.
- «ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ» ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ.
- «ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ..
- «ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΨΑΛΑ» Π. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.
- «ΤΟ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ» Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ.
- «ΗΜΕΡΕΣ ΟΡΓΗΣ» Α. ΚΑΤΣΗΜΙΤΣΟΥΛΙΑΣ.
- «ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΜΑΖΩΝ» Μ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ.
- «ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ» Κ. ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ.
- «ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ» Γ. ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ.
- «ΤΜΗΜΑ ΗΘΩΝ» Μ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ.
- «ΟΙ ΧΛΙΔΑΤΟΙ» (Κ.ΒΟΥΤΣΑ) Γ. ΜΙΧΟΣ.
- «ΛΑΜΨΗ» (Ν. ΦΩΣΚΟΛΟΥ) ΑΠΟ ΤΟ 1993-2004 ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Γ. ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ, ΣΠ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ (ΡΟΛΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΕΒΟΥ ΔΡΑΚΟΥ & ΦΙΛΗ ΣΑΝΤΡΑΣ ΔΡΑΚΟΥ)κ.π.α
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤO ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚO TMHMA ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙ 30 ΣΥΝΕΧΗ ΕΤΗ.
Μεγακλής Βιντιάδης
Ο Μεγακλής Βιντιάδης γεννήθηκε στην Αίγυπτο όπου και τελείωσε το σχολείο.
Στο γυμνάσιο σκηνοθετούσε θεατρικές παραστάσεις στις οποίες και έπαιζε.
Στα 18 του ήρθε στην Ελλάδα και σπούδασε θέατρο στο Ωδείο Αθηνών (Σχολή Δημήτρη Ροντήρη). Οι καθηγητές του, Κώστας Μουσούρης, Μενέλαος Παλλάντος, Γιάννης Σιδέρης τού έδωσαν εφόδια και του ενέπνευσαν ακόμα περισσότερη αγάπη για το θέατρο. Με τον σκηνοθέτη Κωστή Μιχαηλίδη, σύζυγο της Μαίρης Αρώνη, έκανε τουρνέ στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία παίζοντας «Το Μοναστηράκι», τη «Λυσιστράτη» και την «Αντιγόνη».
Μπαινοβγαίνοντας σε ξένα τηλεοπτικά στούντιο μαγεύτηκε από την ατμόσφαιρα της τηλεόρασης και αποφάσισε να πάει στην Αμερική να τη σπουδάσει. Στην Ελλάδα επέστρεψε κατά τη Δικτατορία. Δούλεψε για την ΥΕΝΕΔ και τη μετέπειτα ΕΡΤ.
Δικές του σκηνοθετικές επιτυχίες είναι «Τα τετράγωνα των Αστέρων» και το «Κάνε ό,τι κάνω» με τη Μαρία Αλιφέρη, το σίριαλ «Εκείνες κι εγώ» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, το «Ονειροπαρμένος» με τον Κ. Βουτσά, «Η γειτονιά μας», «Ο κύριος Συνήγορος». Ήταν επίσης σκηνοθέτης της εκπομπής του Φρέντυ Γερμανού «Αλάτι και πιπέρι», πολλών επιθεωρήσεων του Αλ. Σακελάριου και διάφορων μουσικών προγραμμάτων.
Το 1990 ξεκινά δυναμικά στον ΑΝΤ1 σκηνοθετώντας όλα τα τηλεπαιχνίδια, τους διαγωνισμούς ομορφιάς, το «Ciao Antenna» με τον Γιώργο Μαρίνο, το «Big Brother», το πρώτο «Fame Story» και άλλα πολλά. Συνεργάστηκε επίσης με τα κανάλια MEGA, STAR και ALPHA. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η σατιρική ραδιοφωνική εκπομπή που έκανε μαζί με τους Ηλία Μπενέτο και Γιάννη Καραλή
Μαίη Σεβαστοπούλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου και πήρε πτυχίο μπαλέτου από τη σχολή κλασσικού χορού Clara Gorilovitch.
Στην Αθήνα τελείωσε την Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Θεατρικό Εργαστήρι» του Δημήτρη Κωνσταντινίδη.
Από το 1991 ίδρυσε μαζί με τον Γιώργο Χατζηδάκη την Καλλιτεχνική Εταιρεία «Θεώρηση» όπου μεταφράζει, γράφει, παίζει και σκηνοθετεί.
Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Από το 1999 διδάσκει το μάθημα της υποκριτικής στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Νίκου Βασταρδή «Θεμέλιο».
Είχε για δύο χρόνια δική της εκπομπή στο Ε΄ Πρόγραμμα, με τίτλο «Η Αίγυπτος των Ελλήνων και οι Έλληνες της Αιγύπτου».
Επίσης συμμετείχε σαν ηθοποιός επί τρία χρόνια στις παραγωγές «Θεσσαλικός κύκλος» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου στη μπουάτ «Κύτταρο».
Συνεργάστηκε με τους : Λίνος Καρζή, Δημήτρης Μυράτ, Λεωνίδας Τριβιζά, Κανέλο Αποστόλου, ΚωστήςΜιχαηλίδη, Κώστας Τσιάνο, Νίκος Περέλη, Σωτήρης Χατζάκη, Νίκος Χατζηπαπά, Νίκος Καμτσή, Fransoise Chateau, κ.π.α.
Τάκης Καλφόπουλος, Γιώργος Γραμματικός, Κωνσταντίνος Μάριος,
Μάνος Λοίζος
Ο Μάνος Λοΐζος (22 Οκτωβρίου 1937 - 17 Σεπτεμβρίου 1982) ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.
Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια (ή σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στη Λάρνακα και λίγο αργότερα μετανάστευσαν οικογενειακώς στην Αίγυπτο προς αναζήτηση καλύτερης ζωής.
Είχε κυπριακή καταγωγή (ο πατέρας του, Ανδρέας Λοΐζου, καταγόταν και ήταν κάτοικος των Αγιών Βαβατσινιάς -χωριό της Λάρνακας Κύπρου- και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο). Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική: στην ηλικία των επτά ετών μελετά βιολί, αρχικά ερασιτεχνικά κι έπειτα στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας.
Αφού αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο το 1955 ήλθε στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει. Αρχικά γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά στις αρχές του 1956 την εγκαταλείπει με σκοπό να φοιτήσει στην Ανωτάτη Εμπορική. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα φοιτά στην Σχολή Βακαλό θέλοντας να σπουδάσει ζωγραφική. Το 1960 εγκαταλείπει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και εργάζεται περιστασιακά προκειμένου να επιβιώσει: άλλοτε ως σερβιτόρος, άλλοτε ως γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες, άλλοτε ως μουσικός σε μπουάτ.
Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη και Δημήτρη Χριστοδούλου στους στίχους και με τους ερμηνευτές Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Καλατζή, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα "Γράμματα στην Αγαπημένη" σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.
To 2007 χαρακτηρίστηκε από τον μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.
Ντίνος Ηλιόπουλος
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1915, από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του καταγόταν από την Πελοπόννησο--Κυπαρισσία και η μητέρα του είχε γεννηθεί στην Υεμένη.
Η προσπάθειά του να φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, δίνοντας εξετάσεις με ένα ποίημα του Καβάφη, στέφθηκε με αποτυχία διότι θεωρήθηκε ότι δεν διέθετε τον απαραίτητο, για την εποχή, στόμφο και το ανάλογο παράστημα.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος δεν απογοητεύτηκε, διέθετε πείσμα και υπομονή, έτσι, γράφτηκε στην ιδιωτική σχολή του διεθνούς φήμης διευθυντή του Θεάτρου «Σάρα Μπερνάρ», Γιαννούλη Σαραντίδη, που είχε έρθει στην Αθήνα πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να σκηνοθετήσει μερικά έργα της Μαρίκας Κοτοπούλη και να επιστρέψει πάλι στο Παρίσι.
Δυστυχώς, το ξέσπασμα του πολέμου δεν του επέτρεψε να φύγει κι έτσι ίδρυσε τη Δραματική σχολή «Γιαννούλη Σαραντίδη» όπου ο Ηλιόπουλος είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει δίπλα στους Γιώργο Βακαλό, Θράσο Καστανάκη, Μ. Καραγάτση, Γιώργο Θεοτοκά, Γιάννη Σιδέρη, Αντώνη Γιαννίδη.
Θα κάνει το ξεκίνημά του στο θεατρικό σανίδι το 1944, με το θίασο της κυρίας Κατερίνας, στο έργο του Λέο Λεντς, «Κυρία, σας αγαπώ». Αργότερα θα παίξει στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν κ.ά. αποκομίζοντας πάντα θετικά σχόλια για τις ερμηνείες του. Χαρακτηριστικά, ο σπουδαίος ηθοποιός της εποχής Βασίλης Λογοθετίδης είχε πει για το νεαρό, τότε, Ηλιόπουλο: "Τι σπουδαίος! Τι φανταστικός κλόουν! Αυτό θα πει θέατρο!".
Η πρώτη από τις πολλές κινηματογραφικές συμμετοχές του Ηλιόπουλου θα γίνει το 1948 με την ταινία «Εκατό χιλιάδες λίρες». Το κινηματογραφικό κοινό πολύ γρήγορα τον αγκάλιασε και η αναγνωρισιμότητά του του επέτρεψε να ηγηθεί από το 1953 και θεατρικού θιάσου (με επιχειρηματία τον Χέλμη) στο Θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ, όπου παρουσίασε την κωμωδία: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», με πρωταγωνίστρια την Άννα Συνοδινού.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος νυμφέφθηκε το 1963 την Χίλντεγκαρντ Βίτσερ, αυστριακής καταγωγής. Απέκτησαν δύο κόρες, την Εβίτα και τη Χίλντα και τρία εγγόνια, την Νικήτα της Εβίτας, την Έλλη και τον Ντίνο, της Χίλντας.
Για την μεγάλη του προσφορά στο θέατρο τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'
Επίσης του απενεμήθη το 1999 το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον Δήμο Αθηναίων
Βασίλης Βαφέας
Ο Βασίλης Βαφέας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944.
Έκανε βασικές σπουδές Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές στο Παρίσι (Sorbonne). Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Λ. Σταυράκου.
Ταινίες μεγάλου μήκους
"Ανατολική περιφέρεια" "Ρεπό" "Ο έρωτας του Οδυσσέα, Ντεσιμπέλ"
"Κόκκινη Μαργαρίτα" "Κοσμικό Ανατομείο" "Κάθε Σάββατο"
"Γυναικείες Συνωμοσίες" «2012-2014» «ΡΙΣΑΛΤΟ»
Θέατρο
1988 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας: "Ο θάνατος του εμποράκου" του Α. Μίλλερ (Σκηνοθεσία)1989 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: "Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν" του Ε. Ίψεν (Σκηνοθεσία)
1990 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: "Έντμοντ" του Ντ. Μάμετ (Σκηνοθεσία)
1992 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: "Ο Αρχοντοχωριάτης" του Μολιέρου (Σκηνοθεσία)
1995 Θέατρο Πολιτεία και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: "Η Γυναίκα Μυστήριο" του Τζ. Κασσαβέτη (Μετάφραση-σκηνοθεσία-παραγωγή)
1997 Θίασος Κώστα Βουτσά "Σφήκες" του Αριστοφάνη (Σκηνοθεσία)
2000 Θέατρο του Νέου Κόσμου "Ο Ντάνι και η βαθιά γαλάζια θάλασσα" του Τζων Πάτρικ Σάνλευ (Παραγωγή - μετάφραση- σκηνοθεσία)
2002 Θέατρο «Μεταξουργείο "Παιχνίδια του Χόλλυγουντ" του Τζων Κασσαβέτη (Παραγωγή-μετάφραση- σκηνοθεσία)
2004 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας: "Δωδέκατη Νύχτα" του Σαίξπηρ (Σκηνοθεσία)
2005 Θέατρο της Ημέρας: "Μαχαίρια" του Τζων Κασσαβέτη (Παραγωγή - Μετάφραση - Σκηνοθεσία)2006 Θέατρο της Ημέρας: «Ο Πυρετός ( The Fever)» του Wallace Shawn (Παραγωγή - Σκηνοθεσία)
Φώτης Κωνσταντινίδης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ,όπου αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο .Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου ,όπου εκπόνησε διατριβή σε θέματα Προσωκρατικών Φιλοσόφων.
Διετέλεσε Διευθυντής της Ελληνικής Ακαδημίας Λονδίνου και Διευθυντής της Ελληνικής Ακαδημίας Λονδίνου όπου έδωσε διαλέξεις αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και λογοτεχνίας.
Παρακολούθησε την Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου και ασχολήθηκε με την σεναριογραφία, το θέατρο και την σκηνοθεσία.
Έγινε μέλος της Ένωσης Αγγλων Συγγραφέων και έργα του παίχθηκαν στο θέατρο και την τηλεόραση .Έζησε στην Αγγλία 20 χρόνια ,όπου γύρισε και δικές του ταινίες σαν σεναριογράφος και σκηνοθέτης για τις οποίες απέσπασε διακρίσεις και βραβεία.
Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος της αρμόδιας Υπουργού Κινηματογραφίας της Αγγλίας.
Τα κινηματογραφικά του έργα είναι:
"Η Αποψη", "Η Αμφιβολία", "Η τελευταία απόδραση", "Ολυμπία π.Χ.-μ.Χ.", "Πυθαγόρας", "Το Πνεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου", "Είμαι ένας Κρητικός", "Το Πανεπιστήμιο Μεγαλέξανδρος", "Αλεξάνδρειας Ανάμνηση", "Αθήνα η αθάνατη πόλη", "Ποιότητα Ζωής - Κρήτη", "Bibliotheca Alejandrina 2000", "Εναέρια άποψη της Αθήνας 2004", "Νικόλαος Δούμπας - Μαικήνας των Τεχνών".
Νικήτας Βοστάνης
O τίτλος "ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ" είναι πολλά, θα έλεγα τα πάντα.. είναι η γέννηση μου στην πολη, και όλα όσα έζησα εκεί, μέχρι το 1976 ..παιδικά χρόνια, εφηβικά, σχολείο, οικογένεια και βέβαια όλη η ιστορία αυτής της πόλης με την λάμψη και την αίγλη που κουβαλάει...
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ
Μουσική: Νικήτας Βοστάνης
Στίχοι: Μίρκα Παπαδημητρίου
Λαλαίτης Νότης - Μουσικός/Συνθέτης Idols
Οι «IDOLS» είχαν πρωτοεμφανιστεί το 1964 και το συγκρότημα είχε καταφέρει να παραμείνει στο προσκήνιο για μια ολόκληρη δεκαετία, μέχρι το 1974, πράγμα πολύ σπάνιο για ελληνικό συγκρότημα της εποχής. Το 1989 ξαναδημιουργήθηκε λοιπόν, ηχογραφήσαμε το άλμπουμ «Ανταοκτώ», κάναμε διάφορες ρετρό εμφανίσεις, ήμασταν σπέσιαλ καλεσμένοι στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1991, 40 εμφανίσεις με τον Ντέμη Ρούσσο στο «Διογένη» και ακολούθησαν άλλες περιστασιακές εμφανίσεις στην τηλεόραση και σε επετειακές εκδηλώσεις.
φωτογραφικό υλικό από την τελετή απονομής
Αν δεν έχετε δει το Α! μέρος της απονομής πατήστε εδώ
Ευχαριστούμε για την ανάγνωση
e-la-theatro.gr
Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας
Βρείτε μας στο Facebook